Wat u moet weten over de uitvaartzorg

« Terug Start

De uitvaart: wat moeten nabestaanden regelen?

Gepost op

Voor nabestaanden is het regelen van de begrafenis of crematie na een overlijden vaak lastig. In een korte periode moet er veel geregeld worden, terwijl dit een tijd is waarin verdriet en emoties de overhand hebben. Voor de nabestaanden is er maar weinig tijd om na te denken over de beslissingen die genomen moeten worden. Dit zijn de belangrijkste zaken rondom het regelen van de uitvaart.

De laatste verzorging
Wanneer een persoon is overleden wordt deze verzorgd en aangekleed. Het is mogelijk om hier als nabestaande bij te helpen, maar dit hoeft niet. Het is handig als de kleding al klaar ligt, maar bijvoorbeeld ook sieraden of bijvoorbeeld een bril. Het lichaam kan licht gebalsemd worden als de overledene thuis wordt opgebaard. Voor de opbaring kunnen de nabestaanden kiezen voor een opbaring thuis, in een uitvaartcentrum, zoals bijvoorbeeld Uitvaartverzorging J AE de Boer of eventueel een andere plek. Deze plek kan mooi aangekleed worden met bloemen, tekeningen, foto's en persoonlijke items. Tijdens de opbaring komen familie, vrienden en kennissen vaak langs om afscheid te nemen. Bij veel belangstelling is het een mogelijkheid om een condoleanceavond of avondwake te organiseren.

De uitvaartplechtigheid
Tijdens de uitvaartplechtigheid of afscheidsdienst kan op persoonlijke wijze uitgevoerd worden. Nabestaanden kiezen voor een locatie, het vervoer, het aantal gasten, de bloemen, catering, muziek en nog veel meer. Hier kan dus helemaal op de eigen manier invulling aan gegeven worden. Soms heeft de overledene al voor het heengaan bepaalde wensen doorgegeven, bijvoorbeeld met betrekking tot begraven of cremeren en de soort muziek die gespeeld kan worden. Wanneer het niet duidelijk is of de overledene begraven of gecremeerd wilde worden is het belangrijk om deze keuze te maken met andere nabestaanden. Bij crematie moet men nadenken over de asbestemming, terwijl het regelen van een grafmonument aan de orde is bij een begrafenis.

Toespraken tijdens de plechtigheid
Vaak worden er toespraken gehouden tijdens de uitvaartplechtigheid. Dit is een mooie manier om speciale herinneringen en verhalen te delen met de nabestaanden. In een tijd van rouw biedt het de nabestaanden veel steun om positieve, emotionele of grappige anekdotes te horen. Een toespraak kan gehouden worden in verschillende creatieve vormen. Van een levensverhaal tot een ervaring, een gedicht of een lied. Inventariseer voor de afscheidsdienst wie graag wat willen vertellen tijdens de plechtigheid. Over het algemeen worden er tijdens een uitvaart 2 tot 4 toespraken gehouden. Tussen de toespraken door wordt doorgaans muziek gedraaid. Muziek is een krachtig middel om iets over te delen over het leven van de overledene. Ook zorgt het voor herkenning en is het zeer persoonlijk. Veel mensen hebben voor hun overlijden al wensen kenbaar gemaakt met betrekking tot de muziek.


Delen