Wat u moet weten over de uitvaartzorg

« Terug Start

Een persoonlijke uitvaart

Gepost op

Op een dag overkomt het ons allemaal, na een lange lijdensweg of plots, verdwijnen we uit deze aardse wereld en trekt onze geest naar andere oorden. Dat is voor de meesten onder ons een enorm droevige gebeurtenis. Het is dan ook belangrijk voor nabestaanden om afscheid te kunnen nemen. Een persoonlijke uitvaart kan in dat geval heel veel steun betekenen voor diegene die achterblijven.

Je afscheid voorbereiden
Het is niet gemakkelijk om over de dood te spreken, maar toch is het belangrijk om tijdens je leven met je partner of iemand die je vertrouwt te spreken over de manier waarop je wilt sterven en wilt begraven en herdacht worden. Naar aanleiding van een overlijden in je omgeving kan je het gesprek aangaan en informeren naar de wensen. Wil je bijvoorbeeld een teraardebestelling of crematie? Wie moet er zeker aanwezig zijn tijdens je begrafenis? Welke muziek wil je dat er gespeeld wordt tijdens de plechtigheid? Welke verhalen, welke foto's mogen er verspreid worden?
Dat zijn allemaal vragen die je kan voorbereiden door erover te praten, door de antwoorden te noteren of door een afspeellijst aan te maken in je muziek-app.
Het is trouwens voor je nabestaanden ook veel aangenamer als ze in deze droevige tijd kunnen terugvallen op je voorbereidingen.

Hoe maak je het afscheidsmoment persoonlijk?
Een begrafenis, het is geen fijne gebeurtenis, maar met een persoonlijke dienst kan het toch iets mooi worden. Als je afscheid moet nemen van iemand, is het vaak een troost om herinneringen op te halen. Dat kan aan de hand van een diavoorstelling van foto's of door het afspelen van liedjes met een bijzondere betekenis voor de overledene. Daarnaast kan het vertellen van anekdotes, zoete herinneringen en verhalen een lach en een traan op het gezicht van de nabestaanden toveren. Een persoonlijk afscheidsmoment wordt al snel emotioneel, maar kan ook heel veel steun bieden.

De begrafenisondernemer
Indien je het moeilijk vindt om dit alles zelf voor te bereiden, kan je steeds op voorhand contact opnemen met een begrafenisondernemer van Uitvaartverzorging EHBC. Ze noteren dan je wensen en kunnen je nabestaanden inlichten indien het zover is. Ze hebben bovendien verschillende scenario's, teksten, muziek en opties ter beschikking voor het moment van afscheid.
Tegenwoordig bestaan er zelfs betaalplannen en verzekeringen om je uitvaart op voorhand uit te stippelen en te betalen. Op die manier komt deze last niet terecht op de schouders van je nabestaanden en kunnen ze in alle rust rouwen.


Delen