Wat u moet weten over de uitvaartzorg

« Terug Start

Een uitvaart zelf regelen met dit stappenplan

Gepost op

Rondom een overlijden is er van alles dat je moet regelen. Dit begint al onmiddellijk na het overlijden: je hebt een begrafenis te regelen. De één schiet direct in de regelstand, terwijl een ander er niet aan moet denken om van alles te regelen. Om je wat houvast te geven hebben we dit praktische stappenplan voor je uitgeschreven.

Doe aangifte van overlijden
De allereerste stap die je moet nemen, is het bellen van de huisarts wanneer er iemand is overleden. De huisarts komt dan langs voor het afgeven van de verklaring van overlijden. Als iemand in het ziekenhuis komt te overlijden zorgt de behandelend arts hiervoor. Ook moet er bij de gemeente aangifte gedaan worden. De ambtenaar van de burgerlijke stand geeft je een uittreksel van de akte van overlijden. Maak hier voldoende kopieën van, want deze heb je nodig voor het regelen van diverse zaken. Deze heb je bijvoorbeeld nodig om abonnementen en dergelijke op te zeggen. Vaak zorgt de uitvaartondernemer ervoor dat er aangifte van overlijden gedaan wordt bij de gemeente.

Wat heeft de overledene al geregeld?
In sommige gevallen heeft de overledene zelf al een aantal zaken geregeld voor de uitvaart. Misschien heeft de overledene zijn wensen al eerder kenbaar gemaakt aan nabestaanden, deze al eerder met een uitvaartondernemer besproken of vastgelegd op papier. Ook is het belangrijk om uit te zoeken of de overledene een uitvaartverzekering had of eventueel een andere financiële regeling. Als je geen polisblad kunt vinden valt deze informatie op te vragen bij het Verbond van Verzekeraars.


Uitvaartverzorger vinden
Vervolgens neem je contact op met een uitvaartverzorger. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een uitvaartondernemer die is aangesloten bij het Keurmerk Uitvaart, of ga je voor een uitvaartverzorger waar je goede verhalen over gehoord hebt. Informeer altijd duidelijk naar de kosten, want de kosten van een begrafenis kunnen flink oplopen. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de verzekering. Neem rustig de tijd om een uitvaartondernemer te kiezen.

Specifieke wensen uitwerken
De uitvaartverzorger neemt veel taken uit handen. Toch zijn er een aantal dingen waar je zelf over na kunt denken of die je zelf moet regelen. Denk bijvoorbeeld aan het uitzoeken van kleding en sieraden voor de overledene, de teksten en foto's voor op het rouwdrukwerk en de bloemen en tekst op de linten voor de bloemen. Zoek ook een mooie foto uit voor op de kist en schrijf als je wilt een toespraak om voor te dragen tijdens de afscheidsbijeenkomst. Voor een persoonlijke noot kun je ook foto’s uitzoeken om tijdens de dienst te vertonen en muziek die gespeeld moet worden.


Delen