Wat u moet weten over de uitvaartzorg

« Terug Start

Alles over het crematorium

Gepost op

Cremeren is een populair alternatief voor begraven. Sinds de negentiende eeuw wordt hier gebruik van gemaakt, en het wordt steeds populairder. Er bestaan talloze crematoria. Vaak lopen mensen er met een grote boog omheen, omdat alles wat met de dood te maken heeft een mysterieus of eng imago heeft. Dit is nergens voor nodig. In deze tekst vind je meer informatie over wat er precies op zo'n plek gebeurt, en meer informatie over de geschiedenis van cremeren.

Wat gebeurt er precies?
In een crematorium wordt het lichaam van een overledene verbrand. Bijna altijd gaat hier een uitvaartceremonie aan vooraf die plaatsvindt in de aula. Vrienden en kennissen van de overledene kunnen tijdens deze ceremonie afscheid van hun dierbare nemen. Hierop aansluitend is vaak gelegenheid om gezamenlijk koffie, thee of een borrel te drinken.

Na de uitvaartceremonie wordt de overledene naar de oven gebracht. Naasten kunnen nog met de overledene mee naar de oven indien ze dit willen. Zodra de overledene bij de oven is aangekomen, dient de familie definitief afscheid te nemen van de overleden persoon.

Na het afscheid wordt de kist in de oven geschoven. Een overledene wordt inclusief zijn kist gecremeerd. Er wordt er een vuurvast steentje met het crematienummer aan de oven met de overledene toegevoegd, om te voorkomen dat er asresten worden verwisseld. De oven staat op een temperatuur tussen de 800 en 1100 graden afgesteld. Op deze hoge temperatuur duurt een crematie totaal zo'n negentig minuten. De kist vat als eerste vlam in de oven, en zorgt ervoor dat de temperatuur in de oven nog verder oploopt. Hoe hoger de temperatuur, hoe korter de crematie zal duren. Wanneer er een crematie plaatsvindt, wordt de crematieoven aan het begin van de dag al aangezet. Het duurt enige tijd voordat de oven de hoge temperaturen bereikt heeft.

Zodra de verbranding voltooid is, verzamelt een crematoriummedewerker de asresten en het vuurvaste steentje met het unieke nummer. Dit wordt naar een speciale ruimte gebracht, waar ze vervolgens worden vermalen tot fijn as. De as van een overleden persoon weegt zo'n 2 tot 3 kilo. Dit is inclusief de as van de kist waarin de overledene gecremeerd is.

Na een maand een maand kunnen dierbaren de as ophalen. Het is voor het crematorium wettelijk verplicht om de as van een overledene één maand vast te houden, zodat nabestaanden langer de tijd hebben om over de bestemming van de as na te denken. Deze wet voorkomt dat nabestaanden overhaaste beslissingen nemen waar zij later spijt van zouden kunnen krijgen.


Delen