Wat u moet weten over de uitvaartzorg

« Terug Start

Wat doet een uitvaartverzorger?

Gepost op

Voor de meeste mensen is de uitvaartdienst een mysterie. Dat komt omdat een overgrote meerderheid van de mensen nog nooit een begrafenis heeft hoeven plannen. Heb je je ooit afgevraagd wat begrafenisondernemers of uitvaartverzorgers precies doen? In dit artikel duiken we in het leven van begrafenisondernemers en kijken we hoe ze rouwende families dienen tijdens een tijd van verlies.

Taken van begrafenisondernemers
Begrafenisondernemers zijn evenementenplanners, verzorgers en beheerders. Vaak zijn ze ook balsemers, die voor het lichaam van een geliefde zorgen. In veel opzichten is een uitvaartverzorger ook een gids voor families in een vaak zeer verwarrende en moeilijke tijd. Ze zijn er bijvoorbeeld om nabestaanden troost, advies, begeleiding en inzicht te bieden tijdens het hele proces van uitvaartplanning. Hier is een blik op wat begrafenisondernemers elke dag doen om gezinnen te dienen.

Een persoonlijke ervaring creëren
Een goede uitvaartdienst brengt rust bij de rouwenden, terwijl de laatste wensen van de overleden persoon worden geëerd. De belangrijkste taak van een begrafenisondernemer is dus om de familie te helpen bij het rouwen van het verlies van een geliefde en er tegelijkertijd voor te zorgen dat het lichaam van de overledene met waardigheid en respect wordt verzorgd. Hij of zij moet kennis hebben op de volgende gebieden: wassen van het lichaam, balsemvoorbereiding, restauratieve kunst, dressing, haar en make-up en kennis van begrafeniskisten en urnen.

Als voor crematie wordt gekozen, zal de uitvaartondernemer toezicht houden op de crematie en het gecremeerde stoffelijk overschot teruggeven aan de familie. In gevallen waarin het lichaam naar het buitenland moet worden overgebracht, zal de uitvaartondernemer de overdracht van het lichaam naar de laatste rustplaats coördineren, in overeenstemming met de geldende wet- en regelgeving.

Uitvaart plannen met de familie
Na een overlijden zal de begrafenisondernemer de familie ontmoeten voor het plannen van de uitvaart. Gedurende deze tijd kan de begrafenisondernemer de familie leren kennen en hen leren hoe ze een helende dienst kunnen plannen.

Om een persoonlijke service te creëren, luisteren begrafenisondernemers naar de familie en bieden ze ideeën, inzichten en advies. Gedurende deze tijd zal de begrafenisondernemer suggesties doen voor bijeenkomsten, lezingen, muziek en lofredes. De meeste begrafenisondernemers kunnen een verscheidenheid aan opties aanbieden om aan de behoeften van rouwenden te voldoen. Een uitvaartverzorger, bijvoorbeeld Memento Mori, is er om alle vragen van de familie te beantwoorden en hen te helpen bij het maken van keuzes die bij hen passen.

Andere taken
Een uitvaartondernemer zorgt voor het in goede banen leiden van alle details achter de schermen, het helpen bij juridische documentatie en het delen van hulpbronnen bij verdriet. Ook samenwerken met andere ondernemers als bloemisten, traiteurs en begraafplaatsen om de wensen van de familie te vervullen hoort bij de taken van een uitvaartondernemer.


Delen