Wat u moet weten over de uitvaartzorg

« Terug Start

De crematie van een overledene

Gepost op

We weten allemaal dat iedereen die geboren wordt ook zal overlijden. Toch is en blijft het overlijden van een dierbare een droevige gebeurtenis. Veel mensen hebben voor het overlijden de keus gemaakt dat ze gecremeerd willen worden in plaats van te worden begraven.

Tijdens de dienst kan er in het crematorium op een waardige manier afscheid van de overledene worden genomen. Wanneer iedereen in het crematorium heeft plaatsgenomen, zal de begrafenisondernemer tot de aanwezigen een welkomstwoord richten. Tijdens de dienst zullen er vaak toespraken en muziek zijn. De muziek is in veel gevallen al door de overledene uitgezocht. De toespraken worden vaak door een familielid van de overledene gedaan, een collega, vriend of vriendin. Na de dienst wordt verzocht afscheid te nemen. Afscheid nemen doet iedereen op zijn of haar eigen manier voor de kist. De naasten van de overledene nemen als laatste afscheid, voordat ze naar de aula gaan voor een kopje koffie met een versnapering. Bij vertrek kunnen de naasten worden gecondoleerd.

De crematie
Na de crematie wordt de as van de overledene een maand bewaard. Het vrijgeven van de as mag niet eerder volgens de wetgeving, omdat het testament van de overledene niet eerder bekend is. De asresten worden na de crematie de eerste maand in een speciale ruimte van het crematorium bewaard. De as mag door de persoon, die ervoor getekend heeft, worden opgehaald als het wordt vrijgegeven. Wordt de as niet opgehaald, dan zal het na 10 jaar op een strooiveld worden uitgestrooid.

Het bewaren van de as
In veel gevallen wordt de as in een vaas gedaan en mee naar huis genomen. Daar zal de vaas een mooi plekje krijgen. De urn kan ook worden bijgezet in een graf, columbarium of urnenkelder. U mag ervoor kiezen om bij de verbanding van de overledene aanwezig te zijn. De duur is afhankelijk van de soort oven die wordt gebruikt. Het verbrandingsproces duurt gemiddeld een uur.

Een dienst in het crematorium is vaak goed verzorgd. Wanneer je binnenkomt, wordt er muziek gedraaid en worden ook vaak dia’s getoond. Tijdens de toespraken wordt de levensloop van de overledene besproken. Daardoor wordt de overledene op een goede en waardige manier herdacht. Na de dienst kunnen de aanwezigen in de aula nog met elkaar spreken over de overledene. De dienst kan vooraf besproken zijn met een medewerker van het uitvaartcentrum. Alle wensen kunnen vooraf zijn vastgelegd. Omdat je plotseling kunt sterven, is het goed dat je vooraf een gesprek hebt met een afgevaardigde van de uitvaartverzekering. Nabestaanden hoeven bij het overlijden dan niet veel meer te regelen.


Delen